Dichter bij de Zwalm, een blik onder water

 • calender
  Datum:

  24 mrt

 • time
  Tijd:

  10:00 - 16:00

 • Pin
  Locatie:

  Zwalm/Brakel/Zottegem 9630
  Rozebekeplein/Riedeplein/Slijpstraat 1

 • euro
  Prijs:

  €Gratis

Beschrijving

Water is één van onze belangrijkste grondstoffen: voor ons lichaam, voor ons voedsel, en voor de planeet. Samen met tientallen partners investeert de Vlaamse Milieumaatschappij daarom elke dag in water. En dat levert resultaat: de waterkwaliteit in Vlaanderen gaat  erop vooruit, het waterbewustzijn groeit. En daarom zetten we elk jaar samen in op  nóg meer waterbewustzijn en verwondering voor water in Vlaanderen! Met de Week van het Water zetten tientallen organisaties en besturen hun schouders onder een sterker waterbewustzijn in Vlaanderen.

Dichter bij de Zwalm – Een blik onder water

De gemeenten Zwalm en Brakel en stad Zottegem vieren ook mee: naar aanleiding van de Week van het Water organiseren wij een wandeling langs de Zwalm en het Mijnwerkerspad met infostandjes. Dat doen we samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, het Bekkensecretariaat, Natuurpunt bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen Boembekemolen, Werkgroep Trage Zwalm, Aquafin en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Tijdens de wandeling kom je meer te weten over hoe het gesteld is met de waterkwaliteit en de vissen in de Zwalmbeek, hoe een bufferbekken werkt, krijg je een woordje uitleg over de gerealiseerde en geplande infrastructuurwerken, hoe het zit met het Riviercontract en nog veel meer. Ook zal je een dichter ontmoeten op je pad wiens poëzie je laat stilstaan bij het landschap …

Voel je het al kriebelen om deel te nemen ?

Wanneer? Zondag 24 maart 2024. De tussenstops zijn bemand van 10u00 tot 16u00. Langer wandelen mag, maar dan zal je geen uitleg meer kunnen krijgen.

Wat? We voorzien 2 wandellussen van 3,9 km of 5,7 km, met verschillende tussenstops waar je uitleg krijgt over een water gerelateerd onderwerp. Een combinatie van beide (9,6 km) is ook mogelijk, maar voorzie dan zeker voldoende tijd. Langsheen het traject wordt ook een drankje en een koekje voorzien (zolang de voorraad strekt). Beide lussen passeren ook aan de Boembekemolen, waar het mogelijk is om een drankje te consumeren. Op elke startplaats zijn flyers met een plannetje beschikbaar.

Download hier de wandelroute of scan de QR-code

QR-code naar wandeling

 

Startplaatsen:

 • Met de auto :

Rode lus van 3,9 km in Michelbeke (Brakel): parkeerplaats Riedeplein of parking Instituut Stella Matutina (Groenstraat 15 te Michelbeke)
Opgelet: deze lus is niet toegankelijk voor buggy’s en rolwagens. Dit traject kan er modderig bij liggen (aangepast schoeisel nodig).

Wandeling Zwalm 3,9 km

 

Blauwe lus van 5,7 km in Zottegem: Slijpstraat, ter hoogte van wandelknooppunt 67

Wandeling Zwalm 5,7 km

 

Beide lussen in Rozebeke : Parking Rozebekeplein (Rozebeke, Zwalm). Via een trage weg stap je dan 1.4 km (extra) naar de Boembekemolen die op beide lussen ligt.

Wandeling Zwalm 9,6 km

 

 • Met de fiets :

Voor beide lussen aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. (Geen autoparkeerplaatsen).

 

Deelname is gratis, inschrijving niet verplicht, wel wenselijk.

Bijkomende informatie

 • Inschrijven noodzakelijk:

  Neen

 • Toegankelijk met rolstoel/kinderwagen:

  Ja

 • Meer info:

 • Contactgegevens:

  Naam: Kobe Brantegem
  E-mailadres: k.brantegem@vmm.be

 • Type activiteit:

Partners