WERELDWATERDAG IN DE GAVERS

 • calender
  Datum:

  14 mrt

 • time
  Tijd:

  08:00 - 17:00

 • Pin
  Locatie:

  Harelbeke 8530
  Eikenstraat 131b

 • euro
  Prijs:

  €Gratis

Beschrijving

Donderdag 14 maart 2024 staat voor zo’n 300 Harelbeekse schoolkinderen uit het vijfde leerjaar in het teken van water. De kinderen kunnen die dag terecht op het provinciedomein De Gavers voor allerlei educatieve activiteiten. Dit evenement wordt voor de negende maal op rij georganiseerd door de Stad Harelbeke, het Provinciaal Recreatie- en Natuurcentrum De Gavers en De Watergroep.

In Harelbeke houden we op donderdag 14 maart een educatieve dag in het teken van water. Dankzij een samenwerking tussen de Stad Harelbeke, het Provinciaal recreatie- en Natuurcentrum De Gavers en De Watergroep leren 298 schoolkinderen meer over het belang van kraanwater.

Samen de generatie van morgen bereiken

De Harelbeekse schoolkinderen staan op 14 maart stil bij hun (in)direct waterverbruik en het belang van water. Er staan die dag heel wat activiteiten op de dagplanning: zoek de waterbron, ontdek je waterverbruik, water filteren in het laboratorium van De Watergroep, een escape game – de weg van water, workshop kledij upcycle, plantaardige kookworkshop, watervogels spotten, …

Op die dag wordt ook de nieuwe campagne ‘Wip een tegel en laat het doordringen’  van Join For Water, Bos+ en GoodPlanet ondersteund. De scholen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een kleine onthardingsactie op de speelplaats, als een symbolisch gebaar van onze betrokkenheid bij duurzaam waterbeheer, zowel hier als elders in de wereld.

De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen. Met een netwerk van bijna 35.000 kilometer leidingen bezorgt het waterbedrijf lokaal geproduceerd en duurzaam drinkwater aan zo’n 3.3 miljoen klanten. Bij ons stroomt er elke dag gewoon lekker en gezond kraanwater uit de kraan. Dat is een stuk goedkoper en meer ecologisch dan flessenwater. Kraanwater drinken is een duurzame keuze en vandaag leren de kinderen de weg van het water beter kennen, van bron tot kraan.

De Watergroep zet ook in op erkenning van de waarde van water en roepen op om er verantwoordelijk mee om te springen. Zo zet je al kleine stappen door kranen niet onnodig te laten lopen, water te hergebruiken en indien mogelijk regenwater op te vangen.

 

De Gavers: de ideale locatie voor watereducatie

Vanuit het provinciaal recreatie- en natuurdomein De Gavers wordt al van bij de opstart, gewerkt rond water. De ruime vijverplas in het provinciaal domein vormt hierbij de basis. De Gavervijver speelt een cruciale rol in de lokale drinkwaterproductie. Het Scheldewater uit het kanaal Bossuit-Kortrijk ondergaat een beetje verder op, in het waterproductiecentrum van De Watergroep, een voorbehandeling totdat het de kwaliteit van zwemwater bereikt. Dat water wordt afgevoerd naar de Gavervijver voor een verblijftijd van enkele maanden. De waterplas heeft een natuurlijk zelfreinigend effect. Als laatste zuiveringsstap gaat het water terug naar het waterproductiecentrum voor de nabehandeling. Momenteel wordt daar ruim 30.000 kubieke meter kraanwater per dag geproduceerd. Die productiecapaciteit wordt de komende jaren nog aanzienlijk uitgebreid.

Stad Harelbeke zet actief de schouders onder de verwezenlijking van de SDGs, de Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dit zijn 17 doelstellingen die er voor moeten zorgen dat onze aarde tegen 2030 weer een goede koers vaart. Op 14 maart wordt er aandacht besteed aan SDG 6 (schoon water en sanitair) en SDG 14 (leven in het water).

Bijkomende informatie

 • Inschrijven noodzakelijk:

  Neen

 • Toegankelijk met rolstoel/kinderwagen:

  Ja

 • Meer info:

 • Contactgegevens:

  Naam: Manon Dupont
  E-mailadres: manon.dupont@dewatergroep.be

 • Type activiteit:

  ,

Partners