21 maart 2024

10 redenen voor de Week van het Water

Vandaag is het Wereldwaterdag en start de Week van het Water. 7 dagen lang kan je aan meer dan 120 wateractiviteiten deelnemen. Waarom vindt de Vlaamse Milieumaatschappij de Week van het Water zo belangrijk? En waarom springen meer dan 130 partners in heel Vlaanderen mee op die trein?

Het antwoord is simpel: water raakt alle aspecten van ons werk én ook van jouw leven. Maar juist die vanzelfsprekendheid doet ons soms vergeten hoe essentieel water wel is. We hebben dus heel wat redenen om er aandacht voor te vragen. De Week van het Water is het moment om de redenen te ‘herontdekken’ en om opnieuw verbinding met en verwondering over water te voelen.

  1. Water is onze meest fundamentele levensbehoefte. Het lest onze dorst en is essentieel voor onze hygiëne.
  2. Langs waterlopen vinden we rust en kunnen we ontsnappen aan het hectische dagelijks leven.
  3. Dankzij water kunnen we ons voedsel kweken.
  4. We hebben meer dan 2000 km aan jaagpaden om op te wandelen en te fietsen.
  5. Water is een eindeloze bron van plezier en ontspanning.
  6. Langs het water vinden we prachtig erfgoed en geschiedenis terug.
  7. We genieten van de diversiteit aan watervogels, -dieren en -planten.
  8. We klagen vlug over de grillen van het weer – te droog of te nat – maar dat benadrukt onze diepe afhankelijkheid van water.
  9. Water is cruciaal voor onze economie: we gebruiken het om te produceren en handel te drijven.

De 10de reden? Die mag je zelf invullen. Want als je erover nadenkt, zijn er ontelbare redenen. Waarschijnlijk kan je er net zoals wij nog makkelijk 10 extra opsommen. Of anders ontdek je wel een nieuwe reden tijdens een van de vele activiteiten. Alle Week van het Water-partners staan klaar om je enthousiast onder te dompelen in hun reden waarom water zo belangrijk is.