17 maart 2023

8 waterdagen = een stroom van activiteiten over heel Vlaanderen

Van 18 tot en met 26 maart zetten tientallen organisaties en lokale besturen hun waterengagement in de kijker tijdens de Vlaamse Waterdagen. Samen zorgen ze voor meer dan 100 spetterende wateractiviteiten. Met zowel ontspannende wandel- en fietstochten, leerzame wateractiviteiten, opruimacties, waterplezier voor heel de familie of gewoon dolle waterpret is er ongetwijfeld voor elk wat wils. De Vlaamse Waterdagen zijn al aan hun derde editie toe en worden georganiseerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zet er enthousiast mee haar schouders onder.

“De Vlaamse Waterdagen zetten een schijnwerper op hoe we werken aan een gezond watersysteem in Vlaanderen. Met de Blue Deal van de Vlaamse Regering willen we dat proces versnellen door in te zetten op minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. Het is dan ook fantastisch dat we een aantal Blue Deal realisaties kunnen tonen tijdens de Waterdagen zoals de hermeandering van de Kleine Nete in Kasterlee of de herinrichting van het Webbekomsbroek. Dat zijn maar 2 voorbeelden van de meer dan 100 activiteiten die de Waterdagen in petto hebben. Dus er is nog veel meer om te ontdekken!”

Op 22 maart wordt water wereldwijd gevierd, maar dat water verdient wel wat meer lof. Net daarom zetten we water 9 dagen lang in de kijker in heel Vlaanderen. Iedereen kan deelnemen aan leuke en vaak ook leerrijke activiteiten in de buurt.

Water is dan ook een van onze meest waardevolle grondstoffen. We werken er in Vlaanderen met tal van organisaties dagelijks aan: van natuurprojecten tot waterrecreatie, van droogtemaatregelen tot overstromingsbescherming, van drinkwaterproductie tot
afvalwaterzuivering … De laatste jaren zetten we sterk in op waterbeleid en hebben we al heel wat kunnen realiseren. Met de Waterdagen zetten tientallen organisaties
en besturen hun schouders onder een sterker waterbewustzijn in Vlaanderen.