14 maart 2024

De 5 favorieten van Saartje tijdens de Week van het Water

Meer dan 120 wateractiviteiten over gans Vlaanderen tijdens de Week van het Water. Keuzestress? Dan helpen de tips van onze ambassadrice Saartje Vandendriessche je misschien verder.

Netedag

📅 Zaterdag 23 maart
📍 Lier

Zullen we ooit terug zorgeloos kunnen zwemmen in de Nete? Wordt het Netewater in de toekomst opnieuw drinkbaar? Is er nu teveel of te weinig water in Lier? En kunnen we die schadelijke Chinese wolhandkrabben niet gewoon serveren in de Lierse horeca? In de voormiddag luister je naar boeiende lezingen en na de middag kronkel je met de fiets langs Vlaanderens plezierigste rivieren.

Saartje: “Ik doe niets liever dan fietsen langs het water. Verstand op nul, genieten van de natuur en trappen. En als de verschillende stopplaatsen me dan nog eens onderdompelen in de lokale aanpak van onze natuurwaarde, ben ik helemaal verkocht.”

Naar deze activiteit

Open dagen met proef zeilen op een valk

📅 Zaterdag 30 maart
📍 Kinrooi

Sailcenter Limburg opent haar seizoen op 30 maart. Die dag kan je onder begeleiding kennismaken met de beginselen van het zeilen. Je ontdekt de watersport, neemt zelf het roer en de lijntjes in handen en ervaart de eerste kneepjes van het zeilersvak.

Saartje: “Als ik ontspan heb ik graag water in de buurt. Het prikkelt de zintuigen en helpt om mijn hoofd leeg te maken. Maar evengoed is water een bron van actie, zoals je in de zeilsport kan ervaren. Als er één activiteit is die met extra energie zal geven, dan zal het deze zijn.”

Naar deze activiteit

Milieuvriendelijke familiemusical “Zee om zeep”

📅 Zaterdag 30 maart
📍 Kortenberg

Zee om Zeep is een nieuwe musical over microplastics in onze wereldzeeën. Een moedig, ontroerend en pijnlijk actueel verhaal over een zee die haar melodie kwijt is en een professor die de strijd aangaat met het plastic. Maar ook een verhaal vol hoop, en vol vrolijke zeelieden en -liedjes.

Saartje: “Een boodschap die me nauw aan het hart ligt en me meeneemt naar mijn eigen strijd tegen plastic. Dat zo’n belangrijke boodschap een centrale plek krijgt in performance, kan ik alleen maar omarmen. Een warme oproep om deze musical bij te wonen”.

Naar deze activiteit

Op ontdekking langs de ‘vergeten rivier’ de Woluwe

📅 Zaterdag 23 maart
📍 Zaventem

Veel mensen kennen de Woluwe enkel als een grote en brede gewestweg. Maar wist je dat de Woluwe ook een rivier is die langs die baan verstopt zit? Tijdens een begeleide wandeling ontdek je de mooie en minder mooie kanten van deze vergeten rivier. Je komt te weten hoe de Woluwe in de komende jaren terug haar plaats in het landschap zal krijgen.

Saartje: “Een van de vele wandelingen tijdens de Week van het Water, maar deze sprong er voor mij toch uit. Elke Vlaming passeert wel eens langs deze gewestweg, met de nodige filefrustratie. Dat er vlakbij een heus natuurverhaal te vertellen valt, intrigeert me.”

Naar deze activiteit

Natuurloop Beernem

📅 Zaterdag 23 maart
📍 Beernem

Deze prachtige trailrun in en rond het Beernemse provinciedomein Bulskampveld brengt je langs verschillende waterplekken zoals het bufferbekken aan de Caluwenbroekvijver, natuurgebied Gulke Putten en de watertoren PC Sint-Amandus. Je kan kiezen voor een afstand van 7 km, 14 km of 25 km.

Saartje: “Een activiteit die me op het lijf is geschreven! Als fervente loper altijd al een grote voorstander geweest van natuurlopen. Sporten in een gezonde omgeving, meer moet dat niet zijn”.

Naar deze activiteit

Stel zelf je top 5 samen

In ons online activiteitenaanbod filter je gemakkelijk op maat van jouw interesses: actief of educatief, fietsen of wandelen of doe je graag iets samen met je gezin? Stel zelf je top 5 samen