29 maart 2024

Eerste weekend was een succes

Al heel wat activiteiten zijn de revue gepasseerd tijdens het eerste weekend en het eerste deel van de Week van het Water. Begeleide wandel- en fietstochten, paddle cleanups, het waterleven onderzoeken… Ervaar samen de eerste beelden!

Spetterende activiteiten

Zo’n 300 Harelbeekse schoolkinderen stonden vorige week stil bij hun waterverbruik en het belang van water tijdens de Wereldwaterdag in de Gavers. Ze konden genieten van educatieve activiteiten zoals een escape game, water filteren in het laboratorium en nog veel meer.

In het Dommelhuis werden de ouders en hun kinderen dan weer ontvangen voor het liedjestheater, een boeiende wandeling langs het water en waterworkshops op de Planeet Peer Waterdag.

Ook Natuurpunt Pelt heeft verschillende activiteiten georganiseerd, zowel gericht op kinderen als op volwassenen, gaande van waterdiertjes ontdekken tot een unieke vennenwandeling.

Over heel Vlaanderen werden trouwens verschillende activiteiten georganiseerd om het leven onder water te ontdekken. Zo kon je afgelopen weekend in de vallei van de Zuidleie samen met natuurgidsen naar waterdiertjes zoeken die onder de microscoop bekeken werden. In de Zwalm werd dan weer een demo gegeven van de mobiele krabbensleuf om de Chinese wolhandkrab te vangen.

Bij een bezoek aan het Duivelsputgemaal konden bezoekers de werking ontdekken en kregen ze uitleg over waterkwaliteit.

Er werd ook aandacht besteed aan opruimacties doorheen Vlaanderen. Tijdens de Paddle Cleanups in Florival en Lier stak men de handen uit de mouwen om al peddelend zwerfvuil te ruimen. Ook in Kantvelde en Blauwsteen lieten ze zich van hun properste kant zien.

 

Wandel- en fietsplezier

Doorheen Vlaanderen kon je afgelopen weekend al genieten van verschillende wandel-en fietsroutes. Zo kon je kennis maken met waterrrijk Wellen, de gemeente vol bronnen, poelen, vijvers en rivier de Herk.

Ook in Zammelsbroek trok men de laarzen aan om al wandelend de omgeving van Trichelhoek te verkennen, een ideale plek met een blik op de toekomst.

Een andere groep wandelaars ging op ontdekking langs de vergeten rivier, de Woluwe. Ze kwamen te weten waar de bronnen liggen, bezochten verborgen waterkerskwekerijen en oude watermolens.

In Beverhoutsveld leerden ze het gebied beter kennen en zagen ze waar kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.

Enkele bezoekers bezochten het pompgebouw, ze bekeken het dijksysteem en deden het Hazegrasfort aan tijdens een fietstocht in het Zwin.

In de omgeving van de Nete gingen ook verschillende activiteiten door. Er werd een fietstocht georganiseerd langs de plezierigste rivieren op de Netedag. In het bezoekerscentrum van het grote Netewoud werd een presentatie gegeven, gevolgd door een waterwandeling waar men kennis maakte met zeldzame vissoorten tijdens een demonstratiebevissing.

Benieuwd naar komend weekend?

Je kan nog tot 31 maart genieten van heel wat activiteiten door heel Vlaanderen. Ontdek he aanbod via www.weekvanhetwater.be/activiteiten.