2 maart 2022

Erop uit met geluid: de tofste audiotours tijdens de Vlaamse Waterdagen

Niets zo leuk als tijdens het weekend erop uit te trekken en onze waterlopen te ontdekken.
En dat zeker tijdens de Vlaamse Waterdagen. Daarom willen we jullie enkele routes voorschotelen die begeleid worden met amusante en leerrijke geluidsfragmenten.

De Markvallei, hoe het riviervloeien leven laat bloeien.

Ga op verkenning in de markvallei en ontdek ze vanuit verschillende perspectieven. Je leert hoe de rivier het ontstaan van de omliggende dorpen en hun groei beïnvloede. Ook hoe dezen op hun beurt de rivier en vallei naar hen vormde.

Heel haar geschiedenis wordt aan jou onthult met interessante weetjes en boeiende verhalen rond verschillende thema’s. Ontdekt dit avontuur nu op de Waterdagen kalender en vergeet zeker je botjes niet!

Dijleterassen

Leven in Leuven: de Dijle en haar zijtakken.

Beginnend vanuit het Sluispark in het noorden van Leuven stap je langs een wandelroute van 3km.
Hierbij kan je op eigen tempo de evolutie van het stadswater ontdekken. Wat de relatie daar is met haar inwoners en hoe zij daar het water opzoeken om te wonen en te ontspannen.

Naast de geluidsfragmenten worden ook speels doe- en denkopdrachtjes voorzien om de jongsten te boeien en mee te nemen op avonturier. En onderweg passeer je enkele speel- en rustplekken zoals in het Bruulpark. Trek erop uit tijdens de Vlaamse Waterdagen en volg het geluid.

Het hart van Diest, de Demer.

De inwoners van Diest zijn trots op hun stukje Demer dwars door het dorp. Het duurde daarom ook niet lang nadat de Demer er overdekt werd vorige eeuw, dat er voorstellen kwamen om ze toch terug in het stadsbeeld te brengen. Tijdens deze audiotour leer je meer over de heropenlegging van de Demer. Verder ontdekt je ook hoe er in de omgeving actief ingezet wordt om Diest en de omliggende Demervallei te beschermen tegen overstromingen.

Dus ga op pad in en rond Diest langs haar prachtig stukje riviernatuur en laat je meenemen in de verhalen onderweg.

Demer
Vistrap

Heldere waters en klanken in de Warmbeekvallei.

De vallei van de Warmbeek is een stukje Kempen dat al jaar en dag gekend is voor haar klare waterlopen. Het is zelf een van de zuiverste in Vlaanderen. Ideaal voor het brouwen van een biertje! Daarom vind je er ook een Trappisten abdij terug. Verder kan je er ook enkele recreatieve en avontuurlijke activiteiten vinden voor jong en oud.

Trek erop uit en ontdek langs de wandellussen door en rond Hamont-Achel de natuur en cultuur langs de Warmbeek.

Dijle en Ijse gaan hun vrije gang.

Ten zuide van Leuven stromen de Dijle en haar zijtak de Ijse volgens hun natuurlijke loop.
Hiervoor zijn ze een van de weinigen binnen Vlaanderen.

Dit zorgt ervoor dat het gebied zeer verwelkomend is voor het watergebonden leven. Ook speelt de vallei een belangerijke rol naar Waterberging toe.
Dit en nog veel meer kan je leren tijdens de Audiotour die daar rond gaat vanaf 20 maart!

Dus pak je schoenen, gsm en oortjes en ga dit prachtig stukje natuur eens verkennen tijdens de Vlaamse Waterdagen!

Ga naar deze audiotour

Loonbeek

Zoals je kan zien zijn dus over heel Vlaanderen genoeg klanken en paadjes om je nieuwsgierigheid los te laten. Geniet ervan en van de Vlaamse Waterdagen!