2 maart 2023

Onderduiken in het water van Limburg

Tijdens de Vlaamse Waterdagen duiken we samen onder in het water van Limburg. We verzamelden enkele van onze favoriete activiteiten. Ben je klaar om te ontdekken wat jouw provincie allemaal te bieden heeft?

Zwerfvuilopruimactie langs de Grensmaas

Ben je klaar om zelf de handen uit de mouwen te steken? Doe dan mee aan de zwerfvuilopruimactie langs de Grensmaas. Samen maken we deze prachtige rivier opnieuw plasticvrij. Een halve of een hele dag: zet je mee in om al het afval uit onze rivier te halen

Waar: Lanaken
Wanneer: 19 maart

Ga naar deze actie

De vijvers van de Wijvenheide

Ken je de Wijvenheide al? Dit grote, beschermde natuurgebied in Midden-Limburg bestaat vooral uit vijvers. Nadat de natuur er jarenlang sterk achteruitging door de viskweek, is het nu een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Ga samen met de Wijergidsen op tocht! Ontdek alles over de viskweek, spot de mooiste vogels en kom te weten hoe de vijvers hier zijn ontstaan.

Waar: Zonhoven
Wanneer: 25 maart

Ga naar deze activiteit

Op audio-ontdekking langs de Warmbeek

Een van de mooiste waterlopen in Vlaanderen: die titel kreeg de Warmbeek niet zomaar. De hele vallei ligt in het Europese habitatrichtlijngebied en biedt dus volop groen en rust. Kom mee genieten van het wandelnetwerk, het beverpad en de trappistenabdij!

Zes audiofragmenten, die je kunt downloaden of volgen op RouteYou, nemen je mee langs de Warmbeek en haar mooiste plekjes. De vallei is helemaal klaar voor jou, te voet of te fiets!

Waar: Hamont-Achel
Wanneer: 18 tot 26 maart

Ga naar deze activiteit

De smaak van water

Ontdek vlakbij Hasselt het historische belang van de Wijers voor de viskweek, en ga na welke rol de Demer eeuwenlang speelde voor de graanmolens langs het water. Wandel samen met een wijergids langs de vistrap en langs andere recente ingrepen die de biodiversiteit beschermen.

Vind sporen van de modderkruiper, de roerdomp of de bever en proef hoe lekker wilde waterplanten kunnen zijn!

Waar: Hasselt
Wanneer: 18 maart

Ga naar deze activiteit

Wandeling in RivierPark Maasvallei

Het agrarische landschap, het grindwinningsgebied én het prachtige uitzicht op de Maas: met deze unieke wandellus ontdek je het allemaal. Onderweg kom je te weten hoe we de rivierveiligheid verhogen door ontgrinding. Bovendien wordt hier unieke natuur gecreëerd.

Wandel mee en geniet van de ruimte die we teruggeven aan de Maas!

Waar: Elen
Wanneer: 18 tot 26 maart

Ga naar deze activiteit

Maar in de provincie Limburg valt nog veel meer te beleven!

Ontdek alle wateractiviteiten in Limburg