Bezoek overstromingsgebied in Sint-Niklaas

 • calender
  Datum:

  24 mrt (Tijd: 14:00 - 15:00)

  24 mrt (Tijd: 15:00 - 16:00)

 • Pin
  Locatie:

  Sint-Niklaas 9100
  Rootputstraat 78

 • euro
  Prijs:

  Gratis

Schrijf je in

Beschrijving

De Provincie Oost-Vlaanderen investeert als waterloopbeheerder elke dag in water. Wist je dat de Provincie 32 gecontroleerde overstromingsgebieden over gans Oost-Vlaanderen beheert? Bij hevige regenval wordt het regenwater er tijdelijk gestockeerd. Wanneer de waterpeilen zakken, lopen de overstromingsgebieden langzaam weer leeg.

Tijdens de Week van het Water kan je op vier verschillende locaties in Oost-Vlaanderen een overstromingsgebied bezoeken.

 

Van overstromingsgebied tot waardevol biotoop

De Provincie bouwde in 2003 een overstromingsgebied op de Klapperbeek in Sint-Niklaas om het risico op wateroverlast in Sint-Niklaas, Sint Gillis-Waas en Beveren te verminderen. In dit gebied kan ca. 45.000m³ water tijdelijk opgehouden worden.

Bij de aanleg van het overstromingsgebied was er bijzondere aandacht voor natuurinrichting. Langs de dijken werden soortenrijke houtkanten, knotbomen en een hakhoutbosje aangeplant. In het overstroombare deel zijn drie poelen gerealiseerd waarlangs rietkragen zich kunnen ontwikkelen. De dijklichamen vormen een waardevolle gradiënt voor de ontwikkeling van diverse kruiden en grassen

Met een gefaseerd beheer van al deze elementen proberen we zoveel mogelijk soorten een kans te geven zich hier te vestigen. Schapen helpen ons door hier jaarlijks te grazen waar machinaal maaien vaak niet mogelijk is.

Benieuwd? Kom dan zeker langs. Onze ingenieur vertelt je aan de constructie hoe het overstromingsgebied werkt. Onze landschapsarchitecte vertelt je tijdens een wandeling rond het gebied meer over natuurbeheer.

Deelnemen is gratis. Vooraf inschrijven is nodig en kan tot en met 21 maart via het inschrijvingsformulier.

Wanneer? Zondag 24/03 om 14u en om 15u.

Afspraak: Rootputstraat t.o.v. nummer 78. We starten de infowandeling aan de trap die toegang geeft naar het wandelpad op de dijk. Zie plan.

De wandeling duurt ongeveer een uur. Voorzie aangepaste kledij. We blijven op het wandelpad maar stapschoenen zijn aangewezen.

Kom als je kan met de fiets. Kom je toch met de auto, dan kan je parkeren in de omliggende straten.

 

Bijkomende informatie

 • Inschrijven noodzakelijk:

  Ja

 • Toegankelijk met rolstoel/kinderwagen:

  Neen

 • Meer info:

 • Contactgegevens:

  Naam: Kathleen Van Damme
  E-mailadres: kathleen.van.damme@oost-vlaanderen.be

 • Type activiteit:

  ,

Partners