Filmvoorstelling ‘De Drinkbare Maas’

 • calender
  Datum:

  17 mrt

 • time
  Tijd:

  19:30 - 23:00

 • Pin
  Locatie:

  Herentals 2200
  Wolstraat 27

 • euro
  Prijs:

  Gratis

Schrijf je in

Beschrijving

Vrijdag 17 maart 2023 trekt de filmvertoning van ‘De Drinkbare Maas’ de Netedagen en de Vlaamse Waterdagen mee op gang. In de film, een ingekorte versie van een driedelige televisiedocumentaire, volgen regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, Li An Phoa op haar voettocht van  duizend kilometer langs de Maas. Van de bron in Frankrijk tot aan de monding van de rivier in de Noordzee.

Li An raakt als studente in Canada diep onder de indruk van wat rivieren ons te leren hebben over onze manier van samenleven. Net daarom beroert het haar hoe weinig zorgzaam we vaak met ons water omgaan. Ze besloot al wandelend langs rivieren beter te begrijpen hoe we ons verhouden tot het water. Drinkbare rivieren ziet ze als een gezamenlijke richting om onze relatie met water weer gezond en in balans te krijgen.

 

Tijdens haar wandelingen gaat ze in gesprek met landbouwers, burgemeesters en vissers. Over hoe de rivier een spiegel is van onze samenleving: van onze gezondheid, de economie, en helaas ook van de vervuiling van het water door pesticiden, medicijnresten en andere gevaarlijke stoffen. Haar (wandel)missie bleef niet zonder gevolg: een aantal Maas-burgemeesters verenigden zich in een internationaal netwerk van“ Mayors for a Drinkable Meuse”.

 

Daar een Vlaamse burgemeester zich intussen ook bij aan. Johan Tollenaere, burgemeester van Maaseik, gaat de film in gesprek met Li An Phoa. Ze bespreken het waarom van dit engagement,, zoals Li An het zou formuleren. Een sterke getuigenis van een moedige beleidsmaker, en een pakkende documentaire over de Maas. Een topavond aan de start van de Vlaamse Waterdagen.

 

Deze film past in de Kleine Nete-waterwandeling van Li An en Jacob, . Deze wandeling en de filmvertoning willen een startschot betekenen voor een bredere beweging naar een drinkbare Kleine Nete, een volgende stap in de gebiedswerking rond de Kleine Nete, die in 2023 haar 10-jarig bestaan viert.

Locatie: De kapel, Wolstraat 27, 2200 Herentals

Toegang gratis en voor iedereen, inschrijven is wel verplicht.

Bijkomende informatie

Partners