15 maart 2024

Ontdek de mooiste wandel- en fietstochten tijdens de Week van het Water

Niets zo ontspannend dan een heerlijke wandeling of een fietstochtje langs het water onder een lentezonnetje. Het zonnetje kunnen we niet garanderen, maar we hebben wel pareltjes van fiets- en wandeltochten in ons aanbod. Je kan tussendoor bovendien heel wat bijleren over wat water ons allemaal te bieden en zelfs een vleugje poëzie of geschiedenis meepikken onderweg!

Met de fiets

Water is voor kunstenaars ook vaak een bron van inspiratie. Dat uit zich niet enkel in mooie schilderijen of foto’s maar ook in poëzie. De stad Maaseik zette daarbij het bijzondere poëzieproject ‘Dichter bij water’ op poten. Langs drie mooie fietslussen in Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren ontdek je poëzie op de meest idyllische plekjes aan het water.

Naar deze activiteit

Leer je onderweg graag wat meer bij over droogte en wateroverlast in Genk, Vlaanderen en ver daarbuiten, dan is de belevingstocht ‘Dealen met water’ op 22/3 in Genk zeker een aanrader. Onderweg zijn er 10 stopplaatsen met telkens een informatiebord met bijhorende ludieke podcasts.

Langs de oevers van de Leie wordt ook hard gewerkt aan water. In Sint-Baafs-Vijve vind je sinds kort een nieuwe, grotere sluis en bijhorend dienstgebouw. Er kwam ook een nieuwe vispassage en maar liefst 40 km Leie krijgt een natuurvriendelijke inrichting. De medewerkers van de Vlaamse Waterweg nemen je op 27/3 graag op pad in het gebied.

Wandelen langs het water

Wandelen langs het water biedt soms onverwachte ontmoetingen. In het Schulensbroek vind je bijvoorbeeld de zeldzame vis ‘grote modderkruiper’. Wil je deze vis wat beter leren kennen? Dan moet je op 30/3 in Lummen zijn. Kan je maar niet genoeg krijgen van dit  gebied, dan kan je ook gerust nog eens op stap langs het prachtige heringerichte Schulensmeer met een heuse audiotour.

Niet zo heel ver daarvandaan, in Diest, vind je trouwens nog zo’n prachtig gebied: het Webbekomsbroek. Daar vertellen experts van de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos je op 24/3 over de belangrijke rol die het Webbekomsbroek speelt voor waterafvoer en droogte.

Naar deze activiteit

 

De laatste jaren is er heel wat ingezet op natuurlijke herinrichtingen van waterlopen. Zo kan je op 24/3 in Beersel genieten van een hermeanderende Molenbeek met afsluitend drankje in het Lambiekcentrum, op 26/3 de nieuwe meanders van de Molenbeek-Bollaak verkennen of op 24/3 een geleid bezoek brengen aan de Babbelbeekse beemden.

Er zijn daarnaast ook heel wat overstromingsgebieden waar je al wandelend meer uitleg kan krijgen over de werking. zoals

Hou je van een stevige wandeling met uitleg over de vele aspecten van Water, dan moet je op 24 maart in de Zwalm-streek zijn. Daar zijn 2 wandellussen van 3,9 km of 5,7 km, met verschillende tussenstops waar je uitleg krijgt over een water gerelateerd onderwerp. Een combinatie van beide (9,6 km) is ook mogelijk, maar voorzie dan zeker voldoende tijd.

De gemeenten Zwalm en Brakel en stad Zottegem bieden een wandeling aan langs de Zwalm en het Mijnwerkerspad met infostandjes. Tijdens de wandeling kom je meer te weten over hoe het gesteld is met de waterkwaliteit en de vissen in de Zwalmbeek, hoe een bufferbekken werkt, krijg je een woordje uitleg over de gerealiseerde en geplande infrastructuurwerken, hoe het zit met het Riviercontract en nog veel meer.

Naar deze activiteit

Vond je hier niet echt je gading? Kijk hieronder dan gerust even of je een andere leuke wandeling of fietstocht vindt in je omgeving. Filter op ‘wandelen’ of ‘fietsen’ en ontdek alle fiets- en wandeltochten tijdens de Week van het Water.

Vind een activiteit in je buurt

Filter